Denne saken er hentet fra Ungdomsiden.no.
URL: http://www.ungdomsiden.no/article.php?subaction=showfull&id=1202854304&archive=&start_from=&ucat=10&
Dato: 12. February 2008 11:11 PM
Kjenner du bursdagsbarnet?
Umami fyller 100 år. Du kjenner han bedre enn du tror.

Alle kjenner til smakene surt, salt, søtt og bittert, men visste du om smaken umami? Det er han som fyller år. I 1908 fant den japanske forskeren Kikunae Ikeda den femte basissmaken mennesket evner å oppdage med smaksløker på tunga. Han klarte også å fremstille stoffet mononatriumglutamat som hovedsaklig er umami-smak i konsentrert form. Dette stoffet, som blir forkorta MSG, kan du finne i mange matvarer i butikkene i dag.


  • Umami er godtDen femte smaken blir beskrevet som en smak av protein, kjøttliknende eller det som gir mat fylde. Umami betyr på japansk godt eller ferskt og det er naturlig i kjøtt, ost og andre varer med høyt proteininnhold. Du finner mye umami i blant annet makrell, torsk, reker, biffkjøtt, parmesanost og ketsjup. Og i noe de fleste har hjemme; tomat.


  • Vil du vite mer om umami kan du besøke nettsidene til UMAMI Information Center, eller ta en tur til umami-kafeen i New York og spise deg umami-mett.